NAJČEŠĆA PITANJA

Mini vodič sa korisnim savetima za svakog ko planira da kupi naočare, satove ili nakit ili zakaže pregled.

Rastvor za čuvanje u koji stavljate kontaktna sočiva sadrži blagu, ali efikasnu dozu dezificijensa. Čuvanje kontaktnih sočiva u rastvoru pomaže uklanjanju preostalih bakterija i proteinskih naslaga sa vaših kontaktnih sočiva, tako da su ona čista i higijenski ispravna u momentu stavljanja u oči.

Svakako bi trebali ponovno pokušati. Indrustrija kontaktnih sočiva napreduje i svake godine dobijamo nove proizvode kako bi ispunili zahteve nosioca i kako bi nosioci kontaktnih sočiva bili zadovljniji. Imamo nove materijale, nove tečnosti, dnevna kontaktna sočiva za osjetljive oči za ljude koji imaju problema s alergijama, veći raspon dioptrija, multifokalna kontaktna sočiva (za ljude koji imaju naočare za daleko i blizu). Većinu problema možemo rešiti kontaktnim sočivima.

Na kontrolu je potrebno da se dolazi kako bi se redovno kontrolisale vaše oči i kako bi se na vrieme reagovalo ukoliko imate neki problem. Takođe da bi vam se predložilo nešto drugo jer se vaše život ne situacije menjaju (posao, konzumacija lekova, godine, dioptrija, vlažnost oka i dr.), pa vam u određenom periodu života jedan način korišćenja i vrsta sočiva može bolje odgovarati i koristiti od kontaktnog sočiva koje trenutno koristite.

Neki proizvođači imaju oznake 1,2,3 kada gledamo u dobru stranu, a kada je okrenuto vidimo 3,2,1 što nam olakšava snalaženje. Ukoliko stavite kontaktno sočivo obrnuto, nećete videti dobro i žulja će vas. Izvadite kontaktno sočivo, proverite još jednom stranu i ako je na pogrešnoj, okrenite je i stavite ponovno.

Kontaktno sočivo, kao i svaki drugi proizvod, ima svoj rok trajanja, što znači sočivo ima rok trajanja do kada ispunjava uslove za sigurno korišćenje. Iako ne osećate neprijatnost, ne znači da kontaktno sočivo nakon isteka roka ne šteti. Najvažnije je što razni mikroorganizmi nakupljeni na kontaktnom sočivu mogu izazvati infekcije. Iz tog razloga sočivo ne propušta dovoljno kiseonika kroz svoj materijal i tako oko, tj. rožnica ne dobija dovoljno kiseonika kako bi normalno funkcionisala. Takođe, sočivo izgubi svoje ovlaživače koji su ugrađeni pa dolazi do većeg trenja i slabijeg vida, što vi ne morate da osetite i primetite odmah, a to je štetno. S vremenom, takvim neodgovorinim nošenjem sočiva oči postanu osetljivije,upale mogu da se ponavljaju, sočiva se ne mogu više ugodno nositi 10 sati, te se vremenski period nošenja kontaktnih leća smanjuje i vid je lošiji.

Tu nema tačnog odgovora. Koja kontaktna sočiva vama odgovaraju zavisi će od puno faktora , koliko često mislite nositi kontaktna sočiva, kakav je vaš suzni film, kakvo je vaše oko, koju dioptriju imate, čime se bavite, tj. koju vrstu posla obavljate i u kojim uslovima radite (vlaga, klima, prašina i sl.). Ima još puno toga što određuje koja su kontaktna sočiva najbolja za vas, a to ne znači da će biti najbolja i za vašeg prijatelja. O vrsti i nameni svojih kontaktnih sočiva potrebno je savetovati se sa kontaktologom (optometristom ili oftalmologom).

Na površini kontaktnih sočiva se nakupljaju masti, proteini, mikroorganizmi i dr. Sve to može uticati na loš vid i infekciju vašeg oka, a to ne želite jer onda ne možete nositi kontaktna sočiva. Čišćenjem kontaktnog sočiva uklanjamo naslage i time sprečavamo infekciju oka i zamagljen – loš vid. Čišćenje nikada nije 100% pa se stoga kontaktna sočiva nakon propisanog perioda moraju zameniti novim parom kako ne bi došlo do raznih upala.

Postoje. To se može rešiti multifokalnim kontaktnim sočivima s kojima vidite dobro na sve udaljenosti (funkcionišu drugačije od progresivnih naočara). Takođe, moguće je i rešenje drugom metodom – aplikacijom kontaktnih sočiva za daljinu (s kojima vidite dobro daleko), a preko njih koristite naočare za čitanje.

Svakako. Neka kontaktna sočiva se ne mogu koristiti celi dan, te se za ostatak dana preporučuje nošenje naočara.

Razlika je u vrsti materijala. Mekana kontaktna sočiva su želastinasta, savitljiva. Prilagodjavanje je lakše na takova kontaktna sočiva. Izrađena su od hydrogela(DK= 35) ili silikon-hydrogela(DK=135). Tvrda kontaktna sočiva su na dodir tvrda, izrađena su od PMMA materijala. Tvrda kontaktna sočiva ne propuštaju plinove (kiseonik DK=0) te se zbog toga zamenjuju polako polutvrdim kontaktnim sočivima. Polutvrda kontaktna sočiva, ispravan naziv je tvrda plinopropusna kontaktna sočiva. Izrađena su od modernih polimera. Takova kontaktna sočiva imaju visoku propusnost plinova (za oko bitan kiseonik, DK= 145). Takođe su na dodir tvrda. Potreban je malo duži period navikavanja radi tvrdoće samog kontaktnog sočiva.

Nije potpuno tačno da se ne sme spavati sa kontaktnim sočivima. Postoji mali broj ali tačno određen tip kontaktnih sočiva sa kojim se sme spavati.Takav način nošenja kontaktnih sočiva nazivamo Extendet wear. Ako niste tražili takav tip kontaktnih sočiva najveovatnije ih niste dobili pa nemojte spavati sa svojim kontaktnim sočivima. Kontaktna sočiva se tokom spavanja osuše u oku i prilepe za rožnjaču te prilikom vađenja kada se probudite micanjem kontaktnog sočiva možete oštetiti svoju rožnjacu kao da ste je porezali što je bolno. Takođe, takva osušena kontaktna sočiva menjaju svoje parametre pa ne propuštaju kiseonik do oka što može opet prouzrokovati povredu oka. Želite li nositi kontaktna sočiva sa kojima možete spavati i ne morate ih vaditi iz oka i do 30 dana savetujte se sa svojim kontaktologom (oftalmologom ili optometristom) o kontaktnim sočivima za produženo nošenje (extendet wear).

Jesu ukoliko kontaktna sočiva nosite pravilno, kako piše u uputstvu i ako odlazite na redovne kontrole kako bi se mogle vaše oči redovno kontrolisati te po potrebi.

Dete sme nositi kontaktna sočiva od rođenja ali samo pod nazorom oftalmologa. Vredi naglasiti da su studije pokazale da deca koja koriste kontaktna sočiva imaju više samopouzdanja i lakše se sprijateljuju, takođe se bolje pridržavaju uputa za korišćenje kontaktnih sočiva nego odrasli koje su dobili na pregledu. Stoga roditelji nemojte biti protiv, kontaktnia sočiva su sigurna ako se deca pridržavaju uputa i redovno kontrolišu kod oftalmologa.

Da. Pre prve upotrebe bez obzira što nemate dioptriju potrebno je savetovati se sa kontaktologom (oftalmologom ili optometristom) oko nošenja takovih kontaktnih sočiva i obaviti pregled jer i takva kontaktna sočiva ako se ne nose ispravno mogu prouzrokovati povrede.

Nikako! Kontaktna sočiva su za sopstvenu upotrebu i spadaju pod medicinski proizvod. Kao prvo iz higijenskih razloga nije dobro deliti kontaktna sočiva a kao drugo postoje razni parametri kontaktnih sočiva koje vašem prijatelju ne moraju odgovarati pa mu takova kontaktna sočiva mogu prouzrokovati neku povredu. Svejedno je da li se radi o dioptrijskim kontaktnim sočivima ili o kozmetičkim tj. kontaktnim sočivima u boji.

Da, čak bi se moglo reći da je poželjno. S kontaktnim sočivima se dobije veće vidno polje, ne padaju sa glave kao naočare što znači da uvek dobro vidite što je bitno. Takođe kod sportova na otvorenom preko kontaktnih sočiva možete nositi sunčane naočare pa vam svetlost neće smetati. Postoje sportska kontaktna sočiva koja poboljšavaju kontrast i dubinu slike (prostorni vid). Takova kontaktna sočiva možete nositi bez obzira da li imate dioptriju ili ne.

VELIKO NE! Kontaktna sočiva ne smeju doći u dodir sa vodom ili bilo kakvom drugom tečnošću koja nije namenjena kontaktnim sočivima. U vodi postoje opasni mikroorganizmi a jedan o najopasnijih je parazit Acantomeba koji može izazvati jaku upalu rožnjače a ako se ne počne lečiti na vreme. U određenim slučajevima može izazvati čak i slepoću. Stoga još jednom VELIKO NE vodi.

Da, ali pod određenim uslovima. Kako kontaktna sočiva ne smeju doći u dodir sa vodom jer kontaktno sočivo može apsorbirati razne mikrobe i ostale nečistoće iz vode koja mogu izazvati upalu. Potrebno je nositi masku ili zaštine naočare za plivanje kako bi sprečili kontakt vode i kontaktnih sočiva. Svejedno je dali se radi o moru, reci, bazenu, jezeru ili drugom. Za sve važi isto pravilo.

Preporuka je da ako nosite kontaktna sočiva u vreme alergije da nosite dnevna kontaktna sočiva tako da svaki dan stavite nova čistea sterilna kontaktna sočiva kako ona ne bi imala na svojoj površini alergan koji bi vas odmah po stavljanju iritirao. Takođe ako ne možete iz nekog razloga nositi dnevna kontaktna sočiva nego kontaktna sočiva sa daljim periodom , preporuka je da koristite rastvor na bazi peroksida a ne all in one rastvor kako bi se kontaktna sočiva bolje očistila. Svakako se savetujte sa svojim oftalmologom ili optometristom o načinu korištenja kontaktnih sočiva za period dok imate problema sa alergijom.

To prvenstveno zavisi o vrsti kontaktnih sočiva koja koristite. Svakako se treba držati uputstva proizvođača koja su napisana na deklaraciji. Postoji mogućnost dnevne izmene, da svaki dan koristite nova sterilna kontakta sočiva, 14-dnevna izmena, zamenjujete svojea kontaktna sočiva svakih 14 dana. Mesečna zamena, da svoja kontaktna sočiva zamenjujete svakih 30 dana. Takođe postoji mogućnost koja se u praksi polako izbacuje iz upotrebe, da kontaktna sočiva zamenjujete svakih 90 dana ili 365 dana.

Iako je to individualno, većina nosioca se navikne brzo, već kroz 15 minuta prestaju osećati kontaktno sočivo u očima. Nekima će možda biti potreban i koji dan ali u malom postotku.

Da. Potrebno je paziti da kontaktna sočiva i šminka ne dođu u kontakt kako se kontaktna sočiva ne bi zaprljala i postala neudobna u oku. Ukoliko su vaše oči osetljive postoji određena šminka koja je namenjena za korisnike kontaktnih sočiva. Pravilo kod šminke je; uvek prvo stavljate i skidate kontaktna sočiva kako bi ih što manje zaprljali.

Ne mogu. Membrana koju nazivamo conjuktivita sprečava odlazak kontaktnog sočiva iza oka. Ukoliko se dogodi da ne primećujete kontaktno sočivo, ono se moglo sakriti iza vaše gornjeg ili donjeg kapka ili vam je neprimetno ispalo. Ta situacija nije opasna. Potrebno je kontaktno sočivo vratiti na mesto. Ako vam to ne pođe za rukom potražite pomoć od svog oftalmologa ili optometrista.

Svakako. Postoje razne vrste mekih kontaktnih sočiva za korekciju astigmatizma. Postoje dnevna, dvonedeljna i mesečna astigmatična kontaktna sočiva različitih proizvođača, tako da prema svojoj potrebi možete odabrati najbolju opciju. Ukoliko vam jedan proizvođač nije odgovarao ne znači da drugi neće, to je moguće zbog različite tehničke izrade stabilizacije tih kontaktnih sočiva.