Blog

Kako izabrati boju stakla sunčanih naočara

Boja sočiva sunčanih naočara ne određuje samo naš vizuelni stil već i koliko dobro ćemo razlikovati boje i u kolikoj meri ćemo imati oštar vid. Neke boje imaju visok kontrast koji će nam omogućiti oštriji vid ali istovremeno ćemo slabije prepoznavati boje što u nekim slučajevima može da bude opasno. Na primer ako vozimo i ne možemo sa 100% sigornošću da prepoznamo boje na semaforu to može da bude veoma opasno. Postoje takve naočare za sunce kod kojih se sočiva mogu menjati i tako za svaku okolnost možemo izabrati odgovarajuću boju.

U narednom delu možemo čitati o najpopularnijim bojama sočiva koje se koriste tokom raznih sportskih aktivnosti:

– Crvena/narandžasta sočiva su preporučljiva za snežne sportove ali samo oblačnim danima. Lovcima preporučujemo ove boje stakla ako nišane na glinene ciljeve.

– Ljubičasta sočiva su takođe preporučljiva za lovce kada nišane na glinene ciljeve ali samo ako je pozadina zelena (trava ili šuma).

– Sočiva svetle braon boje ili boja bakra su popularna među igračima golfa jer olakšavaju praćenje lopte i kada je pozadina plava i kada je zelena.

– Plave i zelene boje olakšavaju igranje tenisa jer se lopta bolje može pratiti.

– Siva boja je najneutralnija i može se preporučiti svim sportistima. Siva sočiva pružaju najmanju zasićenost među svim bojama.

– Brao/smeđa boja kod sočiva naočara poboljšava kontrast (eliminišući plavu svetlost) i mogu se preporučiti za svaki sport. Lovcima je svakako preporučljivo da ih koriste u izrazito svetlim okolnostima.

– Sočiva svetle žute boje nude najveći kontrast i najoštriji vid. Ovakve naočare se uglavnom koriste u situacijama kada treba da se fokusiramo na nešto precizno (npr. streljanje). Mana žutih sočiva je da se teško spoznaju boje gledajući kroz njih i to može da predstavlja problem u određenim situacijama (npr. vozač ne može prepoznati boje lampe i table pored puta).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.